14 Απρ 2011

Περιμένοντας το Πάσχα.

Από την Ελβίρα Γαβριήλ.

Το Ελληνικό Πάσχα είναι η πιο λαμπρή γιορτή της Ορθοδοξίας! Κι αν το καλοσκεφτούμε,  το Πάσχα ταιριάζει πιο πολύ στην ιδιοσυγκρασία μας αφού πηγαίνει ασορτί με το μεσογειακό μας ταμπεραμέντο!
Κινητή εορτή, δεν την γιορτάζουμε κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία όπως τα Χριστούγεννα, συμπίπτει με τη βελτίωση του καιρού, τον ερχομό της  Άνοιξης  και μας δίνει τη δυνατότητα για τη πρώτη απόδραση εκτός των τειχών.


Το Πάσχα είναι συνδεδεμένο με την κατάνυξη, την ευλάβεια και το θρησκευτικό μας συναίσθημα , που κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας γίνεται πιο έντονο. Άνθρωποι που δεν πηγαίνουν συχνά στην Εκκλησία , σίγουρα θα περάσουν να ανάψουν ένα κεράκι και θα παρακολουθήσουν την περιφορά του επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή.

Η ατμόσφαιρα πλημμυρίζει από χρώματα και μυρωδιές που αναδύουν τα ανοιξιάτικα λουλούδια,  και όλοι περιμένουμε να γίνει ένα θαύμα στη ζωή μας όπως η Ανάσταση του Θεανθρώπου.


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΣΧΑ;

Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή  pesah, που σημαίνει διάβαση, πέρασμα.
Με αυτή τη γιορτή οι Εβραίοι γιόρταζαν την επέτειο της εξόδου τους από την Αίγυπτο και τη διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας.
Αργότερα οι χριστιανοί έδωσαν διαφορετικό συμβολισμό στο Πάσχα.
Ο Χριστός σταυρώθηκε για να σώσει την ανθρωπότητα από τις αμαρτίες και αναστήθηκε  νικώντας  κάτι που κανείς ποτέ δεν είχε νικήσει. Τον θάνατο!

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Από την Καθαρή Δευτέρα και για σαράντα μέρες,  όσο δηλαδή διαρκεί η Σαρακοστή, οι χριστιανοί πρέπει να νηστεύουν το κρέας, τα γαλακτοκομικά τα αυγά και τα ψάρια, με εξαίρεση την μέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.  
Ο σκοπός της νηστείας είναι η εγκράτεια,  αλλά και η  σωματική και πνευματική δοκιμασία του ανθρώπου μέχρι την ημέρα της Ανάστασης. Άλλωστε ο Χριστός είναι ο πρώτος που νήστεψε. Εκείνος έδειξε το δρόμο της εγκράτειας , που λειτουργεί σαν μέσο κάθαρσης της ψυχής και του σώματος.

ΓΙΑΤΙ ΒΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ

Όταν πηγαίναμε στο δημοτικό μας έλεγαν ότι το κόκκινο χρώμα με το ποίο βάφουμε τα αυγά συμβολίζει το αίμα  που έχυσε ο Χριστός πάνω στον Σταυρό. Το αυγό από τα αρχαία χρόνια συμβόλιζε τη ζωή. Το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά. Αυτό παραπέμπει στις ταφόπλακες που άνοιξαν μετά την Ανάσταση του Κυρίου.



ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Το βράδυ της Ανάστασης κρατάμε ανάμενες από το Άγιο Φως, λαμπάδες.  Ένα έθιμο που προέρχεται από την αρχαιότητα αφού οι πρόγονοί μας άναβαν λαμπάδες για να τονίσουν ένα λαμπρό γεγονός.


Οι κροτίδες και τα βεγγαλικά μετά το «Χριστός Ανέστη» έχουν σκοπό να διώξουν  μακριά το κακό και να ξορκίσουν τον θάνατο. Μάλιστα  σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας,  οι πιστοί χτυπούν τα στασίδια, ή σπάνε  κανάτια ( Επτάνησα). Ο θόρυβος και η λάμψη των βεγγαλικών, ουσιαστικά γνωστοποιούν τη νίκη του Θεανθρώπου, και την επικράτηση της ζωής απέναντι στο σκοτάδι του θανάτου.



ΤΟ ΣΟΥΒΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ

Το σούβλισμα του αρνιού έχει διπλό συμβολισμό. Το αρνί στην ιουδαϊκή θρησκεία συμβολίζει το αντικείμενο της θυσίας.  Στην Αρχαία  Ελλάδα  μετά τον θάνατο του αγαπημένου τους προσώπου οι συγγενείς έψηναν αρνιά επί σαράντα μέρες  και γλεντούσαν δίπλα στον τάφο του νεκρού. Στην χριστιανική θρησκεία το σούβλισμα του οβελία συμβολίζει τον Χριστό που θυσιάστηκε σαν τον αμνό για τη σωτηρία  της ανθρωπότητας.


«Χριστός Ανέστη εκ νεκρών Θανάτω θάνατον πατήσας». Ψέλνει ο ιερέας το βράδυ της Ανάστασης κι όλοι εμείς , που ίσως όλο το χρόνο δεν είμαστε τυπικοί χριστιανοί, νιώθουμε μια λύτρωση, μια αγαλλίαση και τη στιγμή εκείνη βλέποντας τις φλόγες από τις λαμπάδες να φωτίζουν τα πρόσωπα, αισθανόμαστε ότι η ελπίδα έρχεται να φωλιάσει  για λίγο στην καρδιά μας και να φωτίσει και το δικό μας πρόσωπο…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου