24 Φεβ 2011

Οι Μαγείρισσες της... γειτονιάς μας!

Η Κίτσα, η Νίτσα και η Μίτση είναι οι γειτόνισσες μας!

Συναντιόμαστε κάθε πρωί στην αγορά ή στον φούρνο της γειτονιάς.
Η Κίτσα αγοράζει πάντα χωριάτικο ψωμί, η Νίτσα μου έχει πει ότι το φτιάχνει πάντα μόνη της αλλά στέλνει συχνά στο φούρνο ταψιά με φαγητό και η Μίτση πουλάει στο φούρναρη τα τυροπιτάκια, την καταπληκτική της σπανακόπιτα και τα γλυκάκια που φτιάχνει στο σπίτι της.



Ξέρουν τα πάντα γύρω από τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Στα σπίτια τους έχουν κάνει δεκάδες συνεστιάσεις γευστικών απολαύσεων. Έχουν πείρα από μαγειρευτά, ψητά, τηγανιτά, φαγητά για πάρτι και  επίσημα και γιορτινά γεύματα . Ζούνε για να μαγειρεύουν, λατρεύουν τις λιχουδιές και τα κεράσματα και θέλουν να μας βοηθήσουν. Έτσι δέχτηκαν να γράφουν κάθε εβδομάδα τα λαχταριστά μας μενού. Μας υποσχέθηκαν ότι αν είμαστε καλά παιδιά…θα μας κάνουν και πολλές εκπλήξεις που μόνο οι σοφές νοικοκυρές γνωρίζουν!

Εμείς τις λατρέψαμε και τις εμπιστευτήκαμε και έχουμε την εντύπωση ότι το ίδιο θα κάνετε και εσείς!

Συνταγές από τις γειτόνισσες!
Η ΝΙΤΣΑ προτείνει… για την Πέμπτη


Επειδή σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη και κάνει και κρύο σκέφτηκα να σας προτείνω για μεσημέρι μια καταπληκτική συνταγή για αυγολέμονο. Το βράδυ είναι σίγουρο ότι θα φάτε ξανά αφού τα παιδάκια και οι μπριζόλες έχουν την τιμητική τους!
Κοτόσουπα αυγολέμονο … η καλύτερη συνταγή που κυκλοφορεί!

Υλικά (για 4 - 5 άτομα):    
1 κοτόπουλο κομμένο στα τέσσερα,  1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο
2 γαρίφαλα, 3 καρότα, κομμένα στα 2
3 κλωνάρια σέλινου με τα φύλλα τους
2 ½ λίτρα νερό, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ρύζι, τρία φλιτζανάκια του καφέ
Για το αυγολέμονο:
4 αυγά φρέσκα και χυμός από 3 λεμόνια

Διαδικασία:
Πλένουμε το κοτόπουλο πολύ καλά. Το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις κοχλάσει το υγρό, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνειά του. Συνεχίζουμε να ξαφρίζουμε για 10 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι με τα 2 γαρίφαλα καρφωμένα πάνω του, τα καρότα και το σέλινο.  Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου. Βγάζουμε το κοτόπουλο, τα καρότα και το σέλινο από την κατσαρόλα και τα ακουμπάμε σε ευρύχωρο ταψί. Συνεχίζουμε να βράζουμε το ζωμό. Αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει ελαφρώς και το ξεψαχνίζουμε. Αν το κάνουμε προσεχτικά και βγάλουμε το στήθος ανέπαφο, θα είναι εμφανίσιμο και για επίσημο τραπέζι. Τα κόκαλα του κοτόπουλου τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε να βράζουμε το ζωμό για 10 - 15 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά. Σουρώνουμε το ζωμό μέσα σε μια καθαρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά περίπου.

Αυγολέμονο: Εν τω μεταξύ, χωρίζουμε τ' ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τους κρόκους σ' ένα μπολ. Σε χωριστό μπολ χτυπάμε καλά τα ασπράδια με το σύρμα μέχρι ν' ασπρίσουν και ν' αφρατέψουν - δεν χρειάζεται να γίνουν μαρέγκα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σιγά σιγά τους χτυπημένους κρόκους, και το χυμό λεμονιού. Πρέπει το αυγολέμονο να γίνει ομοιογενές. Τραβάμε τη σούπα από τη φωτιά. Προσθέτουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο 1 - 2 κουτάλες ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε να αναμειχθεί καλά. Δεν σκεπάζουμε για να μην κόψει το αυγολέμονο. Επιστρέφουμε με προσοχή τη κατσαρόλα στη φωτιά και το αφήνουμε για ένα λεπτό μέχρι να δούμε τη πρώτη φουσκάλα! Αυτό το κάνουμε για μη μυρίζει το αυγό.
Πριν χτυπήσουμε το αυγολέμονο, παίρνουμε το κοτόπουλο και ρίχνουμε από πάνω λίγο ρίγανη και το βάζουμε στο φούρνο με την ένδειξη στο γκριλ. Το αφήνουμε να κοκκινίσει λίγο η πέτσα. Με αυτόν τον τρόπο το κοτόπουλο δεν θεωρείται πλέον βραστό και τρώγεται ακόμα πιο ευχάριστα!
Σερβίρουμε τη σούπα όπως είναι ζεστή με τριμμένο τυρί κατά προτίμηση Πεκορίνο .  Σε ξεχωριστή πιατέλα σερβίρουμε το κοτόπουλο και δίπλα του αραδιάζουμε τα λαχανικά.

***ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑΣ ΝΙΤΣΑΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ  ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ!***

Για 4 άτομα
Να πάτε στον χασάπη σας πρωί-πρωί. Να παραγγείλετε να σας κόψει 1 ½  κιλό παιδάκια αρνίσια, 4 μπριζόλες χοιρινές λαιμού, και να πάρετε ένα-δύο λουκάνικα χωριάτικα. Μετά να πάτε στον μανάβη σας και πάρετε 1 κιλό πατάτες και στον μπακάλη σας να πάρετε φέτα και κρασί για το βράδυ. Να πάτε στον ψιλικατζή σας και να αγοράσετε 3 πακέτα κορδέλες σεπαρτίνες για το βράδυ. 
Το ψωμί που σας περίσσεψε από το μεσημέρι να το κόψετε φέτες να το αλείψετε με λάδι και ρίγανη. Να ετοιμάσετε τα κρέατα. Τα πλένετε καλά κάτω από τη βρύση. Τα στρώνετε σε ένα ταψί και τα αλείφετε με λάδι, ρίχνετε αλάτι λίγο πιπέρι και ρίγανη. Τα βάζετε στο ψυγείο να μείνουν για το βράδυ. Πιάνετε φωτιά με κάρβουνα και ψήνεται.
Το βράδυ να βάλετε ψησταριά. Αν έχετε Τζάκι να ψήσετε μέσα στο σπίτι για να μυρίσει και τσίκνα!
Τυλίγετε τη φέτα σε ένα αλουμινόχαρτο αφού τη πασπαλίσετε με λίγο ρίγανη και φέτα.  Τις πατάτες να τις πλύνετε με τα φλούδια και να τις τυλίξετε με αλουμινόχαρτο. Μόλις δείτε ότι έχει κάνει θράκα ρίξτε τις πατάτες  για μισή ώρα περίπου. Μόλις ψήσετε και τα κρέατα, ψαρεύετε και τις πατάτες από τη θράκα βάζετε για λίγο πάνω σχάρα τη φέτα. Έπειτα ψήνετε και το ψωμί σας  και θα κάνετε το καλύτερο και φθηνότερο δείπνο Τσικνοπέμπτης!

 Άντε και του χρόνου! Καλή Αποκριά!      ****ΝΙΤΣΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου