27 Φεβ 2011

Το Μενού της Κίτσας

Από την Κίτσα.

Εβδομάδα από 28 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου

Η Κίτσα μας είπε ότι θα πρέπει πάντα να κάνουμε ένα σωστό προγραμματισμό στην κουζίνα μας. Δεν πρέπει να ξημερώνει ο Θεός την ημέρα και εμείς να αναρωτιόμαστε τι θα μαγειρέψουμε σήμερα;

Ένας σωστός προγραμματισμός συμβάλει ουσιαστικά καταρχήν στην οικονομία του νοικοκυριού αλλά και την εξοικονόμηση χρόνου.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου

Παστίτσιο από τα χεράκια της Κίτσας


Υλικά:
Ένα και ½ πακέτο μακαρόνια χοντρά.
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 κούπες χυμό ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
λίγη ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο ξύδι
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ
8 κούπες γάλα
150 γρ. βούτυρο
20 κουταλιές αλεύρι
αλάτι, άσπρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Επιπλέον
Μια και μισή κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
λίγη τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ντομάτα, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, και τα μπαχαρικά και τον αφήνουμε να σιγοβράσει. Στο τέλος το σβήνουμε με λίγο ξύδι.

Βράζουμε μπόλικο αλατισμένο νερά και προσθέτουμε τα μακαρόνια. Όταν κοντεύουν να γίνουν τα σουρώνουμε.
Στρώνουμε τα μισά σε βαθύ βουτυρωμένο ταψάκι και τα πασπαλίζουμε με τυρί.
Από πάνω απλώνουμε τον κιμά και τον πασπαλίζουμε με τυρί. Τελειώνουμε με τα άλλα μισά μακαρόνια και πασπαλίζουμε ξανά με τυρί.

Στη συνέχεια ζεσταίνουμε το γάλα, να κάψει, αλλά όχι να βράσει. Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε.
Τα ανακατεύουμε να γίνουν σαν αλοιφή. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια πάνω από χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει (θα γίνει αρκετά σφιχτή μπεσαμέλ).
Προσθέτουμε αλάτι, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Απλώνουμε πάνω από τα μακαρόνια, πασπαλίζουμε με ½ κούπα τυρί και τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει (40 λεπτά περίπου).

Τρίτη  1 Μαρτίου

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ.. ΠΟΛΙΤΑ Μπασταρδεμένες!


Υλικά:
  • 8 αγκινάρες κατεψυγμένες ή φρέσκιες
  • 500 γραμ. αρακά
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 7 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • αλάτι και πιπέρι
Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και τον άνηθο και τα ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν. Αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε τις αγκινάρες. Ανακατεύεται να τσιγαριστούν ελαφρώς και έπειτα ρίχνουμε τον αρακά και τα καροτάκια μας.  Προσθέτετε το λεμόνι και αφήνετε να βράσουν όλα μαζί, προσθέτοντας πολύ λίγο νερό και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε να βράσουν έως ότου μείνουν μόνο με το λάδι τους.



Τετάρτη  2 Μαρτίου

ΦΑΣΟΛΑΔΑ για τις κακές γλώσσες!

Υλικά:
2 ποτήρια φασόλια
2 καρότα σε ροδέλες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια το λευκό μέρος σε ροδέλες
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 καρότα
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
1 πιπεριά κέρατο σε κυβάκια
1 και μισό ποτήρι ελαιόλαδο
 λίγα φύλλα και κλωνάρια σέλινου ψιλοκομμένα
2 κουταλάκια της σούπας  πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι της σούπας πάπρικα γλυκιά,
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι & πιπέρι,
Μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση
Φουσκώνουμε τα φασόλια για 12-24 ώρες σε μπόλικο νερό με 2 κ.σ αλάτι. (το αλάτι τα βοηθά να φουσκώσουν καλύτερα και να βράζουν γρηγορότερα.) Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε με 4 φλιτζάνια νερό να βράσουν για 10 λεπτά, τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό.*  Με το μισό λάδι σοτάρουμε τα καρότα ελαφρά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, ξερό και φρέσκο, τις πιπεριές, το πράσο και την σελινόριζα και τα σοτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά, την πιπερίτσα και τα φασόλια και σοτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε αλάτι, τον πελτέ και 6-8 περίπου ποτήρια ζεστό νερό. (το αλάτι στα όσπρια να το βάζετε κατά την ώρα του βρασμού για να βράζουν γρηγορότερα). Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1-1,5 ώρα
ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια. Στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον μαϊντανό και αφήνουμε να πάρει  μια βράση το φαγητό.

! Η ΧΡΥΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΚΙΤΣΑΣ:
Φυλάμε το νερό της πρόβρασης των φασολιών αν πρόκειται να καθαρίσουμε τα αργυρά ή επάργυρα σκεύη μας. Το αποτέλεσμα θα μας ξαφνιάσει καθώς τα σκεύη μας θα λάμψουν.


Πέμπτη 3 Μαρτίου

ΠΙΤΣΑ από την Κίτσα!


Υλικά (για 2 οικογενειακές πίτσες)

για τη ζύμη

2,5 φλ. τσαγιού αλεύρι
1 φακελάκι ενεργός ξηρή μαγιά
1,5 – 2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
μισό κουταλάκι αλάτι
6 κουταλιές λάδι
2 πρέζες ζάχαρη

για τη σάλτσα
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι βασιλικός
2 φλιτζάνια ντοματάκια κονκασέ περασμένα από το μπλέντερ
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη


για το γαρνίρισμα
α ) κλασική με αλλαντικά
200 γραμ. τριμμένη μοτσαρέλα
διάφορα αλλαντικά τις αρεσκείας σας (μπέικον, ζαμπόν, λουκάνικο κ.τ.λ.) σε φέτες
½ πιπεριά πράσινη σε ροδέλες
ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες
3 – 4 μανιτάρια σε φέτες

β ) μεσογειακή χωρίς αλλαντικά
100 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
100 γρ. χοντροτριμμένη φέτα
½ πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
3 – 4 μανιτάρια σε φέτες
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες
ρίγανη για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Kοσκινίζετε το αλεύρι και κάντε μια λακκούβα στο κέντρο.
Ρίχνετε την μαγιά, το μισό χλιαρό νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λάδι και ζυμώνετε προσθέτοντας σιγά – σιγά και το υπόλοιπο νερό, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και μάλλον σφιχτή και να μην κολλάει.
Την χωρίζετε σε δύο μέρη και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει σκεπασμένη με πετσέτα για 40 – 45 λεπτά. Αλευρώστε τον πάγκο και ανοίξτε δύο δίσκους με διάμετρο όσο τα ταψιά της πίτσας (30 εκ. περίπου).

Λαδώστε τα ταψιά και βάλτε μέσα τη ζύμη. Αν θέλετε ανασηκώνετε τριγύρω τις άκρες για να κάνει κόρα και να μην χυθεί η γέμιση.
Ζεσταίνετε το λάδι σ’ ένα κατσαρολάκι και μαραίνετε το κρεμμύδι.
Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το βασιλικό, αλάτι, πιπέρι. Μαγειρέψτε τη σάλτσα μέχρι να πήξει καλά και την αφήνετε να κρυώσει.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Αλείφετε τις πίτσες με την σάλτσα.

-Για την πίτσα αλλαντικών:
Πασπαλίζετε την βάση της πίτσας με το μισό τυρί. Αραδιάζετε τα αλλαντικά και τα λαχανικά και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί.
-Για την μεσογειακή πίτσα β:
πασπαλίζετε την βάση της πίτσας με την μοτσαρέλα. Αραδιάζετε τα λαχανικά, πασπαλίζετε με την φέτα και την ρίγανη.
Ψήνετε τις πίτσες στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν (20 περίπου λεπτά).

Παρασκευή 4 Μαρτίου

Μπακαλιαράκια με Σκορδαλιά

Υλικά:
1 φύλλο μπακαλιάρου παστού (1 κιλό, περίπου)
Για το κουρκούτι:
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
1 πρέζα ζάχαρη άσπρο πιπέρι , νερό όσο πάρει
Για την σκορδαλιά:
4 πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες
2 - 4 σκελίδες σκόρδο, ανάλογα με το πόσο δυνατή τη θέλετε
Αλάτι
πιπέρι
3 - 4 κουταλιές ξίδι
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
 
λίγο ζωμό από τον μπακαλιάρο

Εκτέλεση
Αποβραδίς, κόβετε τον μπακαλιάρο σε φέτες και τον βάζετε να ξαρμυρίσει σε μία λεκάνη με κρύο νερό. Μέχρι την επομένη, φροντίζετε να αλλάξετε το νερό 2-3 φορές ακόμη.
Την άλλη, μέρα αφαιρείτε την πέτσα, τα κόκαλα και την ουρά του μπακαλιάρου, τα οποία κρατάτε στην άκρη και τα βράζετε για 15' σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό.
Σουρώνετε τον ζωμό και τον κρατάτε στην άκρη για τη σκορδαλιά. Παράλληλα, ετοιμάζετε το κουρκούτη Μέσα σε ένα μπολ, διαλύετε τη μαγιά και τη ζάχαρη με λίγο χλιαρό νερό, και προσθέτετε λίγο από το αλεύρι.
Ανακατεύετε με σύρμα, και αφήνετε το μίγμα να αφρίσει και να φουσκώσει. Ρίχνετε σε μία λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι, κάνετε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το προζύμι. Προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, και αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά τόσο νερό, όσο χρειάζεται ώστε να πάρετε έναν λείο και παχύρρευστο χυλό. Αφήνετε τον χυλό να φουσκώσει.
Κόβετε τον μπακαλιάρο σε μικρότερα κομμάτια, και βάζετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι για να ζεσταθεί. Τηγανίζετε τον μπακαλιάρο, αφού πρώτα βουτήξετε τα κομμάτια του στο κουρκούτι που ετοιμάσατε. Αφού ροδίσει ο μπακαλιάρος και από τις δύο πλευρές, τον βγάζετε από το λάδι πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσει.
Για την σκορδαλιά, χτυπάτε στο γουδί το σκόρδο, με λίγο αλάτι, μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε σε δόσεις τις βρασμένες πατάτες και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν κρέμα. Προσθέτετε σταδιακά το ξίδι και το ελαιόλαδο, έως ότου ενσωματωθούν. Προσθέτετε και τον ζωμό του ψαριού λίγο λίγο ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει μελάτη η αλιάδα.


Σάββατο 5 Μαρτίου

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

Υλικά:

8 κολοκυθάκια (για γέμισμα, μεγαλούτσικα)
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο 
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
 μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Κορν φλάουρ (περίπου 1 κουτάλι σούπας)
2 αυγά
Φρέσκο χυμό από 1-2 λεμόνια
Εκτέλεση:

Βάζετε τα κολοκύθια σε μια λεκάνη με νερό για μισή ώρα περίπου και μετά τα πλένετε καλά. Αφαιρείτε με ένα κουταλάκι την εσωτερική τους ψίχα την οποία πολτοποιείτε στο μιξεράκι χειρός. Ανακατεύετε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ρύζι, το λάδι και την ψίχα ( όσο πάρει, για να μην νερουλιάσει η γέμιση ), αλάτι και πιπέρι. Γεμίζετε τα κολοκυθάκια με το μείγμα και τα βάζετε σε πλατιά κατσαρόλα το ένα σφιχτά με το άλλο για να μην κουνιούνται στο βράσιμο, όρθια. 
Βάζετε νερό στην κατσαρόλα τόσο που να φθάνει στα 3/4 το ύψος τους και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια ετοιμάζετε το αυγολέμονο ως εξής: 
Χτυπάτε σε σκεύος 2 αυγά και ανακατεύετε μέσα τους φρέσκο χυμό λεμονιού. 

Σε ένα μπολ, με λίγο κρύο νερό, ρίχνετε το κορν φλάουρ και ανακατεύετε καλά ώσπου να διαλυθεί. Η αντιστοιχία είναι περίπου 1 κουτάλι της σούπας κορν φλάουρ για 2 φλιτζάνια του τσαγιού υγρό, υπολογίζοντας αυτό που υπάρχει ήδη στην κατσαρόλα.
Παίρνετε το διαλυμένο κορν φλάουρ και το ανακατεύετε στο ζουμί που βράζει μέχρις ότου πάρει την «υφή» μιας πηκτής σάλτσας.
Το αποσύρετε από τη φωτιά και λίγο-λίγο (με 4-5 κουταλιές) το ρίχνετε, με συνεχές ανακάτεμα στο σκεύος που είναι τα αυγά με το χυμό του λεμονιού.

Με αυτήν την διαδικασία τα αυγά παίρνουν σιγά-σιγά τη θερμοκρασία του φαγητού, οπότε και μπορείτε να ρίξετε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα για να τελειώσει το αυγοκόψιμο. 
Αν χρειάζεται προσθέτετε, κ' άλλο αλάτι ή λεμόνι, αφού το δοκιμάσετε.

Κυριακή 6 Μαρτίου

Γιουβετσάκι χαριτωμένο!
Υλικά:
1 κιλό μοσχάρι, μαλακό, για κατσαρόλα, (από πλάτη ή ποντίκι)
1 πακέτο κριθαράκι χονδρό
Μισό ποτήρι νερού, κρασί, κατά προτίμηση κόκκινο
4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, στο μπλέντερ
1 + 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γ. ζάχαρη, (μόνο αν είναι φρέσκες ντομάτες)
Αλάτι, Πιπέρι
6 κόκκους μπαχάρι
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
2 φύλλα δάφνης
1 + 2 φλυτζάνια ζεστό νερό
1 κύβο κνόρ κοτόπουλο
Τριμμένη Παρμεζάνα ή Πεκορίνο

Εκτέλεση:

Πλένουμε το κρέας καλά, το κόβουμε σε κομμάτια και το στεγνώνουμε.
Ρίχνουμε το κρασί σε ένα τσικάλι και σοτάρουμε το κρέας, απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να εξατμισθεί το κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα , τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, ένα ποτήρι ζεστό νερό και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το λάδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το μαγειρεύουμε για όσο χρόνο χρειαστεί, (περίπου 25-30 λεπτά, ή όσο χρειασθεί για να μαλακώσει καλά το κρέας).

Σε ένα πήλινο σκεύος, ή πυρέξ, ρίχνουμε μέσα το περιεχόμενο του τσικαλιού, με το κρέας και την σάλτσα, προσθέτουμε δύο κούπες ζεστό νερό που έχουμε διαλύσει μέσα τον κύβο ΚΝΟΡ, προσθέτουμε το κριθαράκι, με τρόπο ώστε να πάει παντού ομοιόμορφα, προσθέτουμε το άλλο 1 φλυτζάνι λάδι, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. (Αν το έχουμε βάλει σε πήλινο σκεύος με καπάκι τότε το σκεπάζουμε με το καπάκι)
Προθερμαίνουμε το φούρνο και το βάζουμε στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Λίγο πριν ψηθεί ξεσκεπάζουμε το φαγητό, το ανακατεύουμε, το πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, το ανακατεύουμε εκ νέου, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο έως ότου να λιώσει το τυρί να κάνει κρούστα και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Προσέχουμε:
- Όταν το ξεσκεπάσουμε το φαγητό, βλέπουμε αν χρειάζεται λίγο παραπάνω νερό.
- Το λάδι να το ρίχνετε τελευταίο για να είναι "ζωντανό" και να μην χάνει τις ιδιότητές του και το άρωμά του
- Σε όλα μου τα φαγητά χρησιμοποιώ Θαλασσινό Χονδρό Αλάτι.
- Το αλάτι να προσέξετε , γιατί ο κύβος Κνορ είναι αλμυρός



Καλή Εβδομάδα φίλες μου

Με αγάπη, 
Η Κίτσα σας!

2 σχόλια: