19 Μαρ 2011

Το Μενού Της Εβδομάδας.

Από την Μίτση.

Επιτέλους μπήκε η Άνοιξη!  Ο  ήλιος ζέστανε την διάθεση μας, τα παράθυρα άνοιξαν διάπλατα,  τα πουκαμισάκια και τα κοντομάνικα άρχισαν σιγά σιγά να κάνουν  την εμφάνισή τους και η ανάγκη μας για γεύσεις πιο ανάλαφρες,  που θα κάνουν την κουζίνα μας να γεμίσει με τις μυρωδιές των παιδικών μας χρόνων γίνεται πια επιτακτική!


Φορέστε λοιπόν την ποδιά της κουζίνας, ανοίξτε το ραδιόφωνο και δημιουργήστε απλά καθημερινά φαγητά όπως αυτά  που έφτιαχνε η μαμά μας και γλύφαμε τα δάχτυλά μας! Το σπίτι θα μοσχοβολήσει και οι αγαπημένοι σας θα σας λατρέψουν!

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ 

Αγοράζετε ένα κιλό μοσχαρίσιο κιμά από τον χασάπη.
Τον βάζετε σε μια λεκάνη. Ρίχνετε μέσα μισό κιλό μπαγιάτικο ψωμί που προηγουμένως το έχετε βρέξει. Ψιλοκόβετε ένα ματσάκι δυόσμο. Ρίχνετε 1κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι , δύο αυγά, ένα φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο, μια σκελίδα σκόρδο. Ζυμώνετε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Το μυστικό για αφράτα κεφτεδάκια είναι το ξύδι! Όταν έχετε τελειώσει το ζύμωμα και πριν τα πλάσετε ρίχνετε 1 φλιτζάνι του καφέ ξύδι . Στη συνέχεια πλάθετε τα κεφτεδάκια και τα ρίχνετε στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Αφού γίνουν και από τις δυο πλευρές,  τα βγάζετε και τα τοποθετείτε σε ένα βαθύ πιάτο που από κάτω έχετε βάλει χαρτί κουζίνας που θα ρουφήξει το λάδι. Τα κεφτεδάκια σας είναι έτοιμα και πεντανόστιμα! Συνοδεύονται θαυμάσια με ρύζι basmati και σαλάτα.


ΤΡΙΤΗ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ.

Ένα εύκολο  αλλά πολύ γευστικό φαγητό που θα λατρέψουν τα πιτσιρίκια!
Κόβετε ένα κιλό πατάτες σε στρογγυλό σχήμα και τις τοποθετείτε στο ταψί.
Βράζετε σε μια κατσαρόλα μισό κιλό κιμά όπως ακριβώς  τον φτιάχνετε  για τα μακαρόνια. Με  πελτέ, λαδάκι, κρεμμυδάκι και λίγο μοσχοκάρυδο.
Αφού γίνει ο κιμάς, τον ρίχνετε πάνω από τις πατάτες και ανακατεύετε κιμά και πατάτες μαζί.
Από πάνω ρίχνετε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο. Τοποθετείτε το ταψί στον φούρνο στους 200 βαθμούς για μια ώρα και 10 λεπτά περίπου.
Όταν σβήσετε το φαγητό σας ρίχνετε από πάνω τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Το αποτέλεσμα δεν περιγράφεται!



ΤΕΤΑΡΤΗ

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙ
Οι φακές που όλοι ξέρουμε σε μια version πιο… πρωτότυπη.
Καθαρίζουμε ένα σακουλάκι φακές.  Τις πλένουμε καλά  σε ένα σουρωτήρι. Τις βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα ένα μεγάλο κρεμμύδι, 3 φυλλαράκια δάφνη  τρίβουμε στον τρίφτη 2 ντομάτες, ή αν δεν έχουμε ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας πελτέ και ελάχιστο ξύδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στις φακές,   ένα φλιτζάνι ρύζι  τύπου Καρολίνα  και τις αφήνουμε στη φωτιά για 45 λεπτά περίπου. Όταν σβήσουμε το μάτι της κουζίνας  και το φαγητό δεν είναι τόσο καυτό ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο. Τέτοιες  νόστιμες  φακές δεν έχετε ξαναφάει!



ΠΕΜΠΤΗ

ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Χρειαζόμαστε 6 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, που έχουμε ζητήσει από τον χασάπη μας να τα χτυπήσει  για να πλατύνουν.
Βάζουμε στο μίξερ μας 2 σκελίδες σκόρδο, 6 λιαστές ντομάτες, ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, ½ φλ. τσαγιού  ξύδι μπαλσάμικο,  ½ φλ. τσαγιού σάλτσα σόγιας 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, 1 κουταλιά της σούπας μέλι θυμαρίσιο, και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα χτυπάμε όλα μαζί για 15 λεπτά περίπου. . Τοποθετούμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε γυάλινο ή πυρίμαχο σκεύος. Τα περιχύνουμε με την μαρινάδα και τα αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.  Την επόμενη μέρα τα ψήνουμε στο grill για μισή ώρα περίπου. Απλώς αριστούργημα! Ταιριάζουν τέλεια με ψητά λαχανικά σχάρας ή σάλτσα γιαουρτιού.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΡΕΒΙΘΙΑ ΣΟΥΠΑ

Βάζουμε σε νερό με σόδα από το προηγούμενο βράδυ ένα σακουλάκι ρεβίθια.
Την επόμενη μέρα τα πλένουμε πολύ  καλά σε ένα σουρωτήρι  για να φύγει η σόδα. Στη συνέχεια τα βράζουμε σε κανονική φωτιά για ½ περίπου ώρα  αφού έχουμε προσθέσει 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ένα μεγάλο κρεμμύδι και τρία μικρά καρότα κομμένα  σε στρογγυλές φέτες. Ρίχνουμε  μισό φλιτζάνι  τσαγιού ελαιόλαδο στο τέλος και από πάνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύεται ωραιότατα με ελιές καλαμών και φρέσκο χωριάτικο ψωμί.



ΣΑΒΒΑΤΟ

ΓΑΥΡΑΚΙ  ΤΗΓΑΝΗΤΟ

Χρειαζόμαστε ½ κιλό γαύρο που θα τον καθαρίσουμε πολύ καλά και κατόπιν θα τον πλύνουμε. Αλευρώνουμε τα ψάρια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Τα αφήνουμε να τηγανιστούν και από τις δυο πλευρές  μέχρι να δούμε ότι έγιναν ροδοκόκκινα. Τα σερβίρουμε ζεστά με φέτες λεμονιού. Συνοδεύονται ωραιότατα με άγρια χόρτα του βουνού.





ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ!

Ένα φαγητό που λατρεύω και μου θυμίζει κυριακάτικα τραπέζια στο πατρικό μου σπίτι,  όταν ήμουν κοριτσάκι. Αγοράζετε 2 χεράκια αρνί από τον χασάπη. Τα χαράζετε με ένα μαχαίρι  και σε κάθε σχισμή τοποθετείτε μια σκελίδα σκόρδο. Για να μην γίνει βαρύ 2, 3 σχισμές στο κάθε χεράκι. Αλατοπιπερώνετε  και το βάζετε σε ένα ταψί με πατάτες  κυδωνάτες.  Στύψτε τρία η τέσσερα λεμόνια για να εξουδετερώσουν τη μυρωδιά  του αρνιού, που κάποιους τους ενοχλεί. Ψήστε στους 200 βαθμούς για ½ περίπου ώρα και καλή σας όρεξη !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου