17 Απρ 2011

Ραντεβού στην Κέρκυρα για να τα …σπάσουμε!

Από την Χριστίνα Αλαμάνου.

Παναγιά κοντά μας…εμείς στη Κέρκυρα βγάζουμε βόλτα τον Άγιο, πίνουμε τζιτζιμπίρα και σπάμε μπότηδες !

Για εμένα ένα ταξίδι στους Κορφούς είναι ιερό προσκύνημα στη μητέρα-πατρίδα, μια γεύση χαράς που κρύβει αναμνήσεις με εικόνες και μυρωδιές από τα παιδικά μου χρόνια. Γιατί έτσι ζεις την αρχόντισσα του Ιονίου, την βλέπεις, τη μυρίζεις τη γεύεσαι και νιώθεις αιώνια ερωτευμένος με αυτόν τον ιερό τόπο που πλημμυρίζει από πολιτισμό , παράδοση,  θρησκευτική κατάνυξη και κοσμοπολίτικη διασκέδαση.
 





Η Κέρκυρα θα είναι πάντα εκεί για να μας θυμίζει ότι η ζωή μας χρειάζεται δόσεις  πολυτέλειας και τη προσφέρει απλόχερα σε όσους την επισκέπτονται. 
 


Την περίοδο της άνοιξης το νησί ντύνεται με τις πολύχρωμες φορεσιές του. Αν μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει Λαμπρή στη Κέρκυρα, ε λοιπόν, ένα σας λέω… εσείς χάνετε τζόγιες μου! 






ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ…για μια καλή αρχή!
Καλό είναι όταν φτάσετε στο νησί να έχετε αυτοκίνητο για να μπορείτε να τη γυρίσετε,  μιας και κάθε χωριουδάκι της κάθε σημείο μέσα και έξω από την πόλη, έχει τη σφραγίδα της μοναδικότητας. Περπατήστε ανάμεσα στις ολάνθιστες πλατείες (η Κέρκυρα έχει τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων) που είναι φυτεμένα μπουγαρίνια, μαργαρίτες, φρέζες, πολύχρωμες τριανταφυλλιές και γιασεμιά και έπειτα ξεχυθείτε με αυτοκίνητο ή ποδήλατο ή βέσπα στους αγρούς και τα ορεινά χωριά που κρύβουν ιδιαίτερη μαγεία και εκπλήξεις.  
Αν δεν έχετε επισκεφθεί τη Κέρκυρα άλλη εποχή του χρόνου και δεν ξέρετε απολύτως τίποτα για το νησί, σας συστήνω ανεπιφύλακτα για πρώτη φορά να κλείσετε ξενοδοχείο κοντά στο κέντρο της πόλης σε ακτίνα το πολύ έως 10 χιλμ.
Έτσι θα μπορέσετε  να βρίσκεστε πρώτοι σε όλες τις εκδηλώσεις ζώντας σε όλο το μεγαλείο τις εκδηλώσεις που προσφέρει το νησί από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. 
Με φόντο τα περίφημα καντούνια, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης, τα ενετικά αρχοντικά και μια φύση που φοράει τα καλά της, το Πάσχα στο νησί των Φαιάκων παίρνει… Δέκα με τόνο!

Πιστέψτε με, η πιο κατάλληλη ημέρα να ξεκινήσετε το  Πάσχα στη Κέρκυρα είναι η Κυριακή των’Βαγιώνε’’ όπως την λέμε εμείς, δηλαδή των Βαΐων. 
Διαβάστε ποιο πρόγραμμα ακολουθώ αυτές τις ημέρες στο νησί και σίγουρα θα έχετε έναν πολύτιμο οδηγό εξόρμησης στο νησί των Φαιάκων. Η Κέρκυρα θέλει χρόνο και διάθεση αν έχετε αυτά τα δύο , τότε είναι έτοιμη να σας κατακτήσει!
Νωρίς το πρωί αφήνω πίσω το χωριό μου, το Μόντε Κάρλο όπως το λέω εγώ,   Ποταμός όπως θα πρέπει να το αναζητήσετε εσείς που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα έξω από τη πόλη,  (σ.σ ξακουστό προάστιο της πόλης με πολλά χαρίσματα, αλλά θα σας μιλήσω άλλη φορά για αυτά) και κατεβαίνω στη πόλη.
Για να μην βουρλιστείτε και επειδή το Πάσχα στη Κέρκυρα μαζεύει πολλούς τουρίστες, τόσο Έλληνες όσο και ξένους,  σας προτείνω τις εξορμήσεις σας να τις κάνετε νωρίς το πρωί, (7:30 με 9:30 π.μ) έτσι δε θα βρείτε κίνηση στους δρόμους και το κυριότερο θα βρίσκετε πάντα χώρο  να παρκάρετε. Υπάρχουν δημοτικά πάρκινγκ, ( στη πάνω πλατεία γήπεδο κρίκετ, στην οβριακή στο λιμάνι, στο νέο φρούριο κλπ) και συγχρόνως πιάνετε το καλύτερο πόστο στη πλατεία Λιστόν, είτε κάτω από τα μεγάλα δέντρα είτε κάτω από τα ‘’βόλτα’’ και εκεί θα  απολαύσετε το Εσπρεσάκι σας αλλά και τις εκδηλώσεις από πολύ κοντά.

Κάντε τη βόλτα σας και επισκεφθείτε μοναστήρια και εκκλησίες που βρίσκονται εντός των τειχών και κρύβουν ανεκτίμητα κειμήλια Ελληνικής παράδοσης, επιρροές από την Ενετική κατοχή και εικόνες μοναδικής τεχνοτροπίας και εξαιρετικής αγιογράφησης.





Φημισμένοι ναοί για τις μεγαλόπρεπες λειτουργίες τους είναι η εκκλησία του Αι Γιάννη που φιλοξενεί  Βυζαντινές ψαλμωδίες με το υπέροχο κτίσμα που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Σε αυτόν τον ναό εκκλησιαζόταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Νικηφόρος Θεοτόκης, ο Διονύσιος Σολωμός και ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος. Το μοναστήρι της Αγίας Ευφημίας στη περιοχή της Παλαιόπολης, κοντά στο Μοη Repo,  η μοναδική Ιερά Μονή της Πλατυτέρας στο Μαντούκι, οι Άγιοι Θεόδωροι στη Γαρίτσα και η Μητρόπολη που βρίσκεται στο πλακόστρωτο με τα πολλά σκαλάκια  πάνω από το λιμάνι, ενώ στα μοναστήρια του Αη Θανάση στον Αγρό και η Κυρά Κοκκινάδα στη Λευκίμμη μπορείς να ζήσεις τη μυσταγωγία της Μεγαλύτερης γιορτής του Χριστιανισμού.

Στις 11:00 το πρωί, γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος. Μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση του θαύματος για την  απαλλαγή του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης, που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Η λιτανεία ξεκινάει από την ομώνυμη εκκλησία και  γίνεται μέσα στη πόλη της Κέρκυρας ακολουθώντας την νοητή γραμμή των Ενετικών τειχών από όπου ο Άγιος έδιωξε για πάντα το θανατικό.






Το μεσημέρι τρώμε το παραδοσιακό φαγητό, στακοφίσι ή μπακαλιάρο σκορδαλιά, Την ίδια μέρα το βράδυ  κατά τις 9.00 , στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας γίνεται  η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας "Μάντζαρος", η οποία με τις μελωδίες της μας εισάγει στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδος.






Μεγάλη Δευτέρα
.
Από το Σαρόκο ( San Rocco) όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πιάτσα και μοσχοβολούν από τη φογάτσα ένα είδος τσουρεκιού στολισμένου με ένα κόκκινο αβγό. Τα πανέρια  έξω από τα μαγαζιά είναι στολισμένα από μαντολάτο, γλυκό κουμ κουάτ και  "Κολομπίνα" τη φωλιά του πουλιού δηλαδή, που είναι τσουρεκάκια πλεξίδουλες και στην άκρη έχουν ένα κόκκινο αυγό διακοσμημένα ολόγυρα με χρωματιστά φτερά.  

Μετά από τον καφέ που επιβάλλεται να πιείτε στη πλατεία Λιστόν που έχει χτιστεί από το 1814 περίπου επί Γαλλικής κυριαρχίας, στα πρότυπα της διάσημης rue di Rivoli του Παρισιού. Να ξέρετε ότι Λιστόν υπάρχει στη Κέρκυρα και στη Βενετία, στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Στη Βενετσιάνικη διάλεκτο ‘Lista’ σημαίνει ο φαρδύς δρόμος όπως επίσης σημαίνει και ‘’ ξύλινος πήχης’’ στον οποίο στήριζαν το libro doro και επέτρεπαν μόνο σε αυτούς που είχαν τίτλο ευγενείας  να απολαμβάνουν τον περίπατό τους σε αυτή τη πλατεία.  

Κάντε το προσκύνημά σας στον Άγιο , νωρίς το μεσημέρι για να μη βρείτε κόσμο και ανενόχλητοι να προσευχηθείτε και να κάνετε το τάμα σας. Μείνετε για να θαμάσετε εσωτερικά τον ναό που είναι μοναδικής τεχνοτροπίας. Ζητήσετε από τους ιερείς  να σας δώσουν φυλακτό, είναι φτιαγμένα από τα παπουτσάκια του Αγίου. 
Επισκεφθείτε τη μητρόπολη της Κέρκυρας που είναι ο ναός η Παναγία Σπηλαιώτισσα και κτίστηκε το 1577 σε Επτανησιακό ρυθμό τρίκλιτης Βασιλικής. Πιο παλιά βρισκόταν ο ναός του Αγίου Βλασίου στο ίδιο σημείο. Στη μητρόπολη φυλάσσεται το σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, της Αυτοκράτειρας του Βυζαντίου. Οι αγιογραφίες του ναού χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.



Το μεσημέρι επισκεφθείτε ένα παραθαλάσσιο μέρος , Σιδάρι και να δείτε το κανάλι της αγάπης, canal damour  και έπειτα για ούζο και ψαράκι στην υπέροχη  Κασσιόπη με το γραφικό λιμανάκι της!    

Το απόγευμα στις εκκλησίες ακούγεται το "Ουαί και αλοίμονον, Φαρισαίοι υποκριταί"…. Δεν θα ψάλλω κάτι άλλο, εδώ θα σταματήσω…

Μη χάσετε: Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρακολουθήστε Brass Ensable (χάλκινα κρουστά και πνευστά) από τη φιλαρμονική ορχήστρα Καποδίστριας


Μεγάλη Τρίτη

Νωρίς το μεσημέρι σας προτείνω να επισκεφθείτε το Mon Repo που απέχει 4 χιλιόμετρα νότια από την πόλη του νησιού. Βρίσκεται στην Παλαιόπολη που εκεί βρίσκονται τα ίχνη της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας. Η είσοδος είναι δωρεάν και μπορείτε να ακολουθήσετε μια διαδρομή που θα σας αναγκάσει να κάνετε βόλτα στην σκιά των ελαιόδεντρων και των πεύκων . Μέσα  στο καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπο το οποίο και απλώνεται σε 258 στρέμματα πυκνής βλάστησης θα χαλαρώσετε και θα αναπνεύσετε οξυγόνο , θα θαυμάσετε τα εξαιρετικά φυτά και λουλούδια σε σπάνιες ποικιλίες. Το μόνο που ακούγεται είναι ο θόρυβος της θάλασσας και το τιτίβισμα των χελιδονιών.

Μον Ρεπό που σημαίνει (=Ανάπαυσή μου) όπως το ονόμασε ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως θερινή κατοικία-ανάκτορα, τη βίλα που έκτισε ο Άγγλος Αρμοστής των Ιόνιων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ προς τιμή της γυναίκας του της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού το 1830 περίπου. Στο Μον Ρεπό φιλοξενήθηκε και η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσι, πριν χτίσει το δικό της ανάκτορο το Αχίλλειο. Σε αυτό το σπίτι όμως γεννήθηκε και ο Φίλιππος Μαουντμπάντεν , ο Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, πατέρα του Κάρολου και παππού του Γουίλιαμ και Χάρι.   

Το απόγευμα στις εκκλησίες ψάλλουν το υποβλητικό τροπάριο της Κασσιανής  "Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα γυνή".
Γύρω στις 9:00 το βράδυ στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ) διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον Μουσική Ποιητική Βραδιά με θέμα "Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση".



Μεγάλη Τετάρτη


Τη λειτουργία και το ευχέλαιο μπορείτε να τη παρακολουθήσετε στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας στο Μανδούκι που φυλάσσονται δημιουργίες εκκλησιαστικής τέχνης και μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Είναι ένας πανέμορφος τόπος με ένα μεγάλο εσωτερικό προαύλιο χώρο γεμάτο από λουλούδια.
Στο πίσω μέρος βρίσκεται  ο τάφος του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, μιας και η οικογένεια του είχε πάντα ιδιαίτερες σχέσεις με τη μονή και υπάρχουν αφιερώματα. Εκεί βρίσκεται και ο τάφος του Φώτου Τζαβέλλα.  

Για εξόρμηση σας προτείνω το χωρίο Άγιος Ιωάννης μόλις 8 χιλιόμετρα έξω από τη πόλη. Η ήσυχη πλατεία του χωριού και το γραφικό ταβερνάκι του Κώστα που έχει πάνω από 100 χρόνια ζωής θα σας ενθουσιάσουν. Το χωριό αποτελεί βάση και για ποδηλατικό τουρισμό. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε και το χωριό Κυνοπιάστες 12 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο της Πόλης θα βρείτε ένα μοναστήρι και το μουσείο ελιάς αλλά και τις πιο φημισμένες ταβέρνες του νησιού.
Αν θέλετε να απομακρυνθείτε περισσότερο πηγαίνετε στο χωριό Άγιος Ματθαίος, 25 χιλιόμετρα έξω από την πόλη.
Είναι περικυκλωμένο από ένα δάσος με ελιές ενώ στον κεντρικό δρόμο θα βρείτε αρκετά καφενεία με νεαρόκοσμο.


Περπατήστε στα μικρά σοκάκια και θα θαυμάσετε τα αρχοντικά που σίγουρα θα τραβήξουν το βλέμμα σας. Ένας δρομάκι θα σας βγάλει και στο μοναστήρι του Παντοκράτορα στη κορυφή του λόφου. 


Νωρίς το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο δίνεται συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής από τη Δημοτική χορωδία. Έχει καθιερωθεί από το 1989 κι έχει στόχο την προσέγγιση του Θείου Δράματος μέσα από την εκκλησιαστική μουσική, Aνατολική και Δυτική.
                                       

Μεγάλη Πέμπτη

Ήδη από το πρωί θα παρατηρήσετε ότι ο κόσμος που βρίσκεται στη πλατεία είναι περισσότερος από την προηγουμένη ημέρα. Είναι σίγουρο ότι ανάμεσα στους θαμώνες των παραδοσιακών καφενείων θα δείτε πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, πολιτικούς και πρόσωπα της εγχώριας αλλά και ξένης showbiz μπορεί να πίνουν καφέ δίπλα σας και να φωτογραφίζονται.
Από το πρωί στη πόλη , στη πιάτσα Πίνα και στα καντούνια ακούγονται οι  φιλαρμονικές που να κάνουν τις πρόβες τους καθώς όλα κινούνται στη πόλη στη τελική ευθεία για τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια στο Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου ανάβοντας 12 κεριά τα οποία σβήνουν ένα-ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.
Για εξόρμηση σας προτείνω να πάτε στο χωριό Νύμφες ένα κεφαλοχώρι πλούσιο σε νερό και βλάστηση αλλά γεμάτο και από θρύλους με νεράιδες ξωτικά και νύμφες που λούζονταν στους μικρούς καταρράκτες της.
Το βράδυ στη πλατεία της πόλης τα φώτα αλλάζουν με τη βοήθεια του Δήμου Κερκύρας. Βγαίνουν οι λάμπες που δίνουν λευκό φως και στις θέσεις τους βάζουν λάμπες σε μωβ χρώμα. 


Μεγάλη Παρασκευή
Επειδή οι επιτάφιοι στη Κέρκυρα ξεκινούν από νωρίς το μεσημέρι, θα σας συστήσω ανεπιφύλακτα να πιάσετε ένα καλό τραπέζι στο Λιστόν πίνοντας το  καφεδάκι σας και το ούζο σας θα δείτε να περνάνε από μπροστά σας όλοι οι επιτάφιοι. Τα καντούνια γεμίζουν με κόσμο, και φιλαρμονικές. Μέχρι αργά το βράδυ δεκάδες επιτάφιοι θα βγουν για να διασταυρωθούν τελικά στο ιστορικό κέντρο του νησιού. Πρώτος από όλους βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγία της Σπηλαιώτισσας από το Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι μέχρι τις 10.00 το βράδυ που βγαίνει ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως.

Όλους τους επιταφίους τους συνοδεύουν μανουάλια, λάβαρα φλάμπουρα που είναι πλαγιαστά σε ένδειξη πένθους,  οι φιλαρμονικές και οι χορωδίες  ενώ οι Κερκυραίοι  κρατάνε τα τορτσέτα τους, τα κεριά τους δηλαδή.
Σύμφωνα με το έθιμο η "Παλαιά" Φιλαρμονική ακολουθεί τον μητροπολιτικό επιτάφιο και  παίζει το Adagio του Albinoni, η "Μάντζαρος" (μπλε) την Marcia Funebre του G. Verdi, ενώ η φιλαρμονική εταιρία "Καποδίστριας"  παίζει την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin. Με έντονο αίσθημα κατάνυξης η μεγαλοπρεπής τελετή μας εισάγει στο πνεύμα των Παθών.
Για εξόρμηση σας προτείνω να επισκεφθείτε τη Παλαιοκαστρίτσα ένα από τα ωραιότερα φυσικά τοπία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης…
Κατάφυτη από ελαιώνες, και κλειστούς όρμους περιτριγυρισμένους με κρυστάλλινα γαλαζοπράσσινα νερά.

Εκτός από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που μπορείτε να επισκεφθείτε, το μεσημέρι μπορείτε να δοκιμάσετε και τον αστακό που ψαρεύουν και έχει ιδιαίτερη νοστιμιά.


Μεγάλο Σάββατο

Αν μπορείτε να ξυπνήσετε νωρίς, και όταν λέω νωρίς το εννοώ, τότε στις 6:00 το πρωί στην εκκλησιά Παναγία των Ξένων πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια το έθιμο του τεχνητού σεισμού ως αναπαράσταση του σεισμού μετά την Ανάσταση που περιγράφεται στο Eυαγγέλιο. Αξίζει να το ζήσετε!

Η Περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα πραγματοποιείται το Μεγάλο Σάββατο και συνοδεύεται από λιτάνευση του ιερού Λειψάνου σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από το λιμό. Το έθιμο είναι παλιό, από την εποχή της Ενετοκρατίας όπου τότε απαγορευόταν για λόγους ασφαλείας να περιφέρονται οι επιτάφιοι στο δρόμο και έτσι οι πιστοί γύριζαν τον επιτάφιο μέσα στο ναό.  Έτσι καθιερώθηκε να βγαίνει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο επιτάφιος του Αγίου και από τότε μέχρι σήμερα γίνεται η περιφορά του το πρωί. 


Την πομπή ακολουθούν όλες  οι Φιλαρμονικές με τις πένθιμες μελωδίες,  Marcia Funebre από την 3η Ηρωική  Συμφωνία του Beethoven, της Marcia Funebre το μοναδικό ‘’Caldae Lacrimae’’ του C. De Michelis και κορυφώνεται με το πένθιμο εμβατήριο Άμλετ του Ιταλού συνθέτη Faccio.

Μόλις ολοκληρωθεί η λιτάνευση του Αγίου και η περιφορά του επιταφίου ακολουθεί το σπάσιμο των μπότιδων! Με την επιστροφή του Αγίου στη εκκλησία και στις 11:00 ακριβώς οι καμπάνες χτυπούνε αλάρμα..  ένα άλλο έθιμο έρχεται για να πλημμυρίσει με χαρά το πλήθος του κόσμου που έχει συγκεντρωθεί στην μεγάλη πλατεία. Οι καμπάνες του Αγίου χτυπούν χαρμόσυνα, ενώ την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετάνε από τα παράθυρα τους τεράστια πήλινα κανάτια γεμάτα νερό, τους μπότηδες ,  προκαλώντας ενθουσιασμό στο παρευρισκόμενο πλήθος. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας συγκλονιστικής ατμόσφαιρας, την οποία επιτείνουν οι βροντεροί κανονιοβολισμοί από το φρούριο την ώρα που σκάνε στα πλακόστρωτα καντούνια οι γεμάτοι μπότηδες. Η “θορυβώδης” Ανάσταση δε σταματά εδώ. Με το σπάσιμο των σταμνών ξεκινούν οι καμπάνες της πόλης να μεταδίδουν το χαρμόσυνο μήνυμα. Η μία μετά την άλλη, οι καμπάνες, σαν μια αδιάσπαστη αλυσίδα, φέρνουν το μήνυμα και στο μικρότερο χωριό.

Κατά μία εκδοχή το σπάσιμο των Μπότιδων οφείλεται σε ένα χωρίο του Ευαγγελίου που γράφει: ‘’Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεράμεως’’. Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας που στην αρχή του χρόνου πετούσαν τα παλιά τους πράγματα, για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα.

Μια άλλη εκδοχή τοποθετεί την προέλευση του εθίμου στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της βλαστικής και γεωργικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα καινούρια με νέους καρπούς. Ακριβώς μετά το σπάσιμο των κανατιών οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς «Μην φοβάστε Γραικοί», είναι μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς ο κόσμος μπερδεύεται ανάμεσα στα τύμπανα και τα φλάουτα και όλοι χειροκροτούν από ενθουσιασμό.
Μετά την πρώτη Ανάσταση, στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, την Πίνια, τελείται το έθιμο της ‘’Μαστέλας’’. Το έθιμο αυτό δημιουργήθηκε από τους Πινιαδόρους, οι οποίοι τοποθετούν ένα μισοβάρελο, το μαστέλα,  γεμάτο με νερό και στολισμένο με κλαδιά φοινικιάς ,  μυρτιάς και πολύχρωμες κορδέλες στο οποίο οι διερχόμενοι ρίχνουν τον οβολό τους. Όταν λοιπόν, πλησιάζει  η ώρα της Πρώτης Ανάστασης οι σκορπισμένοι στην πιάτσα Πινιαδόροι, κυνηγάνε να βρουν κάποιον για να τον ρίξουν στο βαρέλι. Επειδή μέσα στο μαστέλο θα βρείτε και νομίσματα όταν σας ρίξουν μέσα να σας διευκρινίσω ότι φεύγοντας τα παίρνετε μαζί σας.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται και η Καθολική Ακολουθία της Ανάστασης στον Καθολικό Duomo με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, η οποία ολοκληρώνεται στις 11.00 μμ. Η Αναστάσιμη Ακολουθία τελείται στο πάλκο της Πάνω Πλατείας στο Μποσκέτο. Η πομπή έρχεται από την γειτονική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
Τα φωτισμένα αρχοντικά γύρω από την πλατεία, οι πιστοί με τις  λαμπάδες τους, τα βεγγαλικά, τα πυροτεχνήματα και οι τυμπανοκρουσίες δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα.
Μόλις τελειώσει η Ανάσταση οι μπάντες τριγυρνούν στην πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και ο κόσμος ακολουθεί τραγουδώντας.
Επιστροφή στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο για να γευτούμε τη μοναδική σπεσιαλιτέ τα τσιλίχουρδα!


Κυριακή του Πάσχα

Κάθε εκκλησία, κάνει περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες. Από τις 11.30 ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας στο Νέο Φρούριο, συνεχίζοντας την παράδοση, κάνει κάθε χρόνο την Πασχαλιάτικη γιορτή, δίνοντας κέφι και χαρά με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες. Οι Κερκυραίοι το μεσημέρι του Πάσχα τρώμε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά, για να συνηθίσει σιγά-σιγά το στομάχι στην κρεατοφαγία μετά από 40 μέρες νηστείας. Το αρνί το σουβλίζουμε τη Δευτέρα του Πάσχα. Στη Κέρκυρα τα τσόφλια από τα αυγά τα ρίχνουμε στα χωράφια και στις καλλιέργειες για να έχουμε καλές σοδιές!

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται η Ακολουθία της Αγάπης, όπου ο ιερέας ασπάζεται όλο το εκκλησίασμα και το εκκλησίασμα ασπάζεται το Ευαγγέλιο και το χέρι του. Με επισημότητα τελείται στις 6:00 μμ στη Γαρίτσα η περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως και στο προάστιο Ποταμός η συνλιτάνευση των εικόνων της Αναστάσεως και της Παναγίας της Δημοσιάνας, που ξεκινούν κατ’ αυτόν τον τρόπο τις διαδικασίες για την τέλεση της πιο παλιάς λιτανείας του νησιού, μετά από 5 εβδομάδες, της λιτανείας του Ποταμού. Ένα έθιμο μοναδικό για το οποίο θα χαρώ να σας το περιγράψω σε λιγότερο από ένα μήνα. 


Το βράδυ clubbing μέχρι πρωίας, η διασκέδαση είναι στο φουλ καθώς μπορείτε να επιλέξετε μπαράκια με ψαγμένη ατμόσφαιρα και πολλή καλή μουσική.

Πώς θα πάτε
Στην Κέρκυρα μπορείτε να πάτε:
α) αεροπορικώς, με καθημερινές πτήσεις από και προς την Αθήνα, διάρκειας περίπου 45 λεπτών, με πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη και με σύνδεση με τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά και με πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις.

Το αεροδρόμιο απέχει από την πόλη της Κέρκυρας περίπου 2 χιλιόμετρα (Αερολιμένας «Ιωάννης Καποδίστριας», τηλ. 0030 26610 30180.
β) οδικώς και ακτοπλοϊκώς, μέσω Ηγουμενίτσας και Πάτρας.


Να σας πληροφορήσω ότι  κάποια από τα πιο δημοφιλή πιάτα και γλυκίσματα της Κέρκυρας είναι:
Η παστιτσάδα μαγειρεύεται με μοσχάρι ή κόκορας με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια.
Το σοφρίτο είναι μοσχάρι κομμένο σε λωρίδες με σάλτσα από λευκό κρασί και σκόρδο και μαϊντανό.  
Το σαβόρο είναι ψάρι με σάλτσα από λευκό ξύδι, σκόρδο και μπαχαρικά.  
Το μπουρδέτο είναι ψάρι με πικάντικη κόκκινη σάλτσα
Η σούπα αυγολέμονο σερβίρεται τις θρησκευτικές γιορτινές ημέρες.  
Τα τσιλίχουρδα σερβίρονται το Πάσχα
Το  κουμ-κουάτ φτιάχνεται γλυκό κουταλιού ή ποτό
Οι μάντολες είναι αμύγδαλα ψημένα με καραμέλα
Το μαντολάτο είναι γλυκό με σουσάμι, αμύγδαλα, μέλι, ζάχαρη και ροδόνερο
Η τζιτζιμπίρα είναι αναψυκτικό με λεμόνι, τζίντζερ και σιρόπι σταφίδας


Τοπικά προϊόντα.
Η Κέρκυρα φημίζεται για τα κεραμικά της, τις χειροτεχνίες, τα υφαντά και τα ξυλόγλυπτα, καθώς επίσης για τα γλυκά της . Σε ορισμένες περιοχές του νησιού φτιάχνουν γευστικό μέλι, κρασί και ούζο. Μη φύγετε αν δεν ψωνίσετε λικέρ Κουμ Κουάτ!

Την Τρίτη του Πάσχα, εμείς στη Κέρκυρα την λέμε ‘’Νιά’’ όπως όλη την εβδομάδα που ακολουθεί μετά την εβδομάδα των Παθών και την Ανάσταση του Κυρίου, έχουμε τα ‘’Μπάσματα’’ του Αγίου Σπυρίδωνα που τοποθετείται και πάλι στη λάρνακά του. Η  φιλαρμονική μπαίνει μέσα στην εκκλησία και παίζει μουσική ενώ περιφέρουν τον Άγιο σε όλες τις πόρτες του ναού.


Ένα σας λέω…ΡΑΝΤΕΒΟΥ Στο Πεντοφάναρο για τους Μπότηδες!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου