19 Απρ 2011

Εύκολες, νηστίσιμες λιχουδιές, για το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας.

Από την Χριστίνα Ντούνη.

Διανύουμε ήδη την Μεγάλη Εβδομάδα, εβδομάδα περισυλλογής, κατάνυξης  και εγκράτειας. Αν λοιπόν αποφασίσατε να είστε … εγκρατείς στο φαγητό και ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που νηστεύουν, η ομάδα 3040glam, σας προτείνει πανεύκολες νοστιμιές που θα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι και θα γλύφετε τα δάχτυλά σας!

Γιατί  νηστεία δεν σημαίνει πείνα.



 
·         ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ

Καθαρίζετε και πλένετε καλά, ένα χταπόδι. Το μέγεθός του εξαρτάται από τα άτομα που θα το φάνε. Το αφήνετε να στραγγίσει. Το βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό και το βράζετε σε σιγανή φωτιά γύρω στις 2 ώρες. (για να μαλακώσει θέλει αρκετό βράσιμο). Το στραγγίζετε ξανά και το τοποθετείτε σε μια ρηχή κατσαρόλα. Ρίχνετε μέσα ένα φλιτζάνι του τσαγιού λάδι και το τσιγαρίζετε μέχρι να πάρει χρώμα. Το σβήνετε με ένα φλιτζάνι του  τσαγιού κόκκινο κρασί. Στη συνέχεια προσθέτετε μισό φλιτζάνι του τσαγιού ξύδι, μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη, και 2-3 φύλλα δάφνης. Για να δέσει η σάλτσα προσθέτετε ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ. Σε ένα τέταρτο το κρασάτο χταποδάκι σας είναι έτοιμο!

·         ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

Βράζετε ένα κιλό πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Τις κόβετε σε λεπτές φέτες. Τις ανακατεύετε με ¾ του φλιτζανιού λάδι, τέσσερις κουταλιές της σούπας ξύδι, προσθέτετε1/2 φλιτζάνι του καφέ, άσπρο κρασί, και τέσσερις κουταλιές της σούπας μουστάρδα. Στη συνέχεια ρίχνετε από πάνω λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγη κάπαρη, αλάτι και πιπέρι. Μια πατατοσαλάτα του …ονείρου!


·         ΓΑΡΙΔΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ

Πλένετε καλά ένα κιλό γαρίδες. Φτιάχνετε χυλό από 1 και ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 και ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Βουτάτε τις γαρίδες στον χυλό και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Όταν τις βγάζετε από το τηγάνι τις ακουμπάτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να μείνουν τραγανές. Αν τις συνοδεύσετε και με ουζάκι, τύφλα να έχουν τα παιδάκια!  


·         ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ ΣΤΟ GRILL

Πλένετε καλά τα μανιτάρια και τα το τοποθετείτε σε ένα πυρέξ. Ρίχνετε πάνω τους ελαιόλαδο, περίπου μια κουταλιά της σούπας, λίγο ξύδι, ρίγανη και αλάτι. Τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς. Στο ταψάκι έχετε ρίξει ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν. Τα αφήνετε να ψηθούν μισή ώρα, στη διάρκεια του ψησίματος τα γυρίζετε μια φορά. Όταν τα βγάζετε προσθέτετε  από πάνω τριμμένη γαλέτα, λίγη κάπαρη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Θα ενθουσιαστείτε!

·         ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ

Κόβετε μερικές φέτες ψωμί και τις βάζετε σε ένα ταψάκι. Ρίχνετε πάνω στην επιφάνεια του ψωμιού, ελαιόλαδο, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού σε κάθε φέτα, ρίγανη και ελάχιστο αλάτι. Περιχύνετε τις φέτες με πολτό από φρέσκια ντομάτα, που  προηγουμένως έχετε τρίψει στον τρίφτη. Τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους  180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα. Προαιρετικά όταν τις βγάλετε μπορείτε να προσθέσετε κάπαρη, ή πολτό ελιάς. Καλή σας όρεξη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου