7 Μαρ 2011

Γιατί την λέμε Καθαρά Δευτέρα;

Από τον Στάθη Πουρουτίδη.

Καθόμουν και σκεπτόμουν από που βγαίνει η λέξη καθαρά έτσι λοιπόν έψαξα και Άδου σας το παραθέτω έχει πολύ ενδιαφέρον.
Καθαρά Δευτέρα είναι ήμερα αρχή της σαρακοστής γιορτάζουμε τα κούλουμα. Τη λέμε Καθαρή γιατί είναι η αρχή της Σαρακοστής, η αρχή της Νηστείας για εμάς τους Χριστιανούς Ορθόδοξους μέχρι τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.

 
 Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο
Στην Αθήνα από προ του Α' Παγκοσμίου Πολέμου τα Κούλουμα γιορταζόταν στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου όπου οι Αθηναίοι «τρωγόπιναν» καθισμένοι στους βράχους από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του Ήλιου.
Το σούρουπο όλοι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες της Αθήνας έστηναν λαμπρό χορό κυρίως τσάμικο γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός .

Είναι η  μέρα που οι οικογένειες μαζεύονται με τα παιδιά και τους φίλους τους για να πετάξουν χαρταετούς και να απολαύσουν ένα μενού παραδοσιακών πιάτων, λαχταριστές νηστίσιμες λιχουδιές όπως χταποδάκι ,καλαμαράκια, μύδια και γαρίδες, μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών τουρσί, ειδικά μικρές πράσινες πιπεριές, καρότα και κουνουπίδι, ελιές και σαλάτες που είναι νηστίσιμες όπως η ταραμοσαλάτα και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το νηστίσιμο τραπέζι η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνυφασμένη με τη λαγάνα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε τη μέρα αυτή, η οποία παραπέμπει στα «άζυμα» της Παλαιάς Διαθήκης.

Είναι είδος ψωμιού , σχήματος επίπεδου και ελλειψοειδούς που παρασκευάζεται χωρίς προζύμη και τρώγεται την Καθαρά Δευτέρα .
Και για επιδόρπιο ο νηστίσιμος χαλβάς.Τα κούλουμα είναι γνωστά και σαν κούλουμπα, κούμουλες, κουμουλάθες ή κούμουλα. Είναι ένα παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι. 
Για την ετυμολογία της λέξης «κούλουμα», δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές.
Σύμφωνα με την πρώτη, η λέξη προέρχεται από την λατινική «Cumulus» (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία και τέλος, που σημαίνει το τέλος της αποκριάς, οι οποίες διαρκούν τρεις εβδομάδες, γι' αυτό και η περίοδος αυτή ονομάζεται «Τριώδιο». Τα Κούλουμα εκφράζουν, δηλαδή, τον επίλογο της Αποκριάς.

Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή, η λέξη «κούλουμα», προέρχεται επίσης από την λατινική, λέξη «columna», που σημαίνει κίονας , κολώνα, διότι οι Αθηναίοι συνήθιζαν να γιορτάζουν την Καθαρή Δευτέρα στους στύλους του Ολυμπίου Διός, και αργότερα στο λόφο του Φιλοπάππου με το πέταγμα του χαρταετού,

Αυτό που σας εύχομαι εγώ είναι να περάσετε υπέροχα και προσοχή μην φάτε πολύ...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου