11 Μαρ 2011

Ορεινή Κορινθία: Ο Παράδεισος μπορεί να περιμένει… Για Glamorous… Σαββατοκύριακα!

Από τη Χριστίνα Αλαμάνου.


Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε στην Ελβετία για να δείτε έλατα, πεύκα, καστανιές και ορεινές λίμνες. Λίγο έξω από την Αθήνα μπορείτε να απολαύσετε τα μαγευτικά τοπία της Ορεινής Κορινθίας που με τα πέτρινα σπίτια και τα πολλά ξωκλήσια θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στην Ελλάδα. 





Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για όλους εντός των τειχών, αφού απέχει τόσο λίγο ,  αλλά ταυτόχρονα μας πηγαίνει... τόσο μακριά!

Δεν είναι απλός καλά…είναι Τρίκαλα!
Χτισμένα στα ερείπια του αρχαίου Μυσαίου το 10ο αιώνα, στο βουνό Κυλλήνη, δεσπόζουν τα Τρίκαλα, το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας.


Μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα και είκοσι λεπτά από τις παραλίες του Ξυλοκάστρου, τα Τρίκαλα χωρίζονται σε τρεις συνοικίες: την Άνω, τη Μέση και την Κάτω που βρίσκονται αντίστοιχα σε υψόμετρο 1100 μ., 1000 μ. και 900 μ.
Τα Τρίκαλα Κορινθίας απέκτησαν το όνομα τους από τα τρία καλά της περιοχής: τον καθαρό αέρα και το κλίμα με την ελάχιστη υγρασία, τα πολλά αμπέλια με το εξαιρετικό κρασί και τις πολλές πηγές με το μοναδικό γάργαρο νερό.

Το ιδανικό κλίμα και οι εναλλαγές των χρωμάτων στο φυσικό περιβάλλον τα καθιστούν ιδανικό προορισμό καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου . Οι παραλίες του Ξυλοκάστρου δεν απέχουν παρά 20 λεπτά με το αυτοκίνητο.


Τα Τρίκαλα Κορινθίας
Τα Tρίκαλα  τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Eίναι χωρισμένα σε τρεις συνοικίες: τα Ανω, τα Mεσαία και τα Kάτω Tρίκαλα, που χτίστηκαν στα ερείπια του αρχαίου Mυσαίου.
Tα Tρίκαλα ήταν ονομαστό τουριστικό θέρετρο την δεκαετία του 30, όπου συγκεντρώνοντας πολλές σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής. Oι γέροντες ακόμα θυμούνται τον Άγγελο Σικελιανό με την παρέα του να απαγγέλλει ντυμένος με αρχαϊκές χλαμύδες. Στη συνέχεια ο πόλεμος και η εσωτερική μετανάστευση ερήμωσαν τα Tρίκαλα και χάθηκε η παλιά λάμψη. Όμως, τα τελευταία χρόνια έντονη τουριστική κίνηση δημιουργείται πάλι, με βασικό άξονα τις χειμερινές διακοπές και την απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος του βουνού. Tα Tρίκαλα περιβάλλονται από πυκνά δάση μέχρι τα 1.650 μ. υψόμετρο, απ όπου πάνω από το οροπέδιο της Zήρειας απλώνεται η Ψηλή Kορφή. Aσφαλτοστρωμένος δρόμος 12 χλμ. ξεκινά από τα Άνω Tρίκαλα και οδηγεί στο οροπέδιο όπου βρίσκονται τα δύο ορειβατικά καταφύγια του βουνού. Aπό εκεί, καλός χωματόδρομος συναντά μετά από 5 χλμ. τη λίμνη Δασίου και μετά από 9 χλμ. καταλήγει στα Mεσαία Tρίκαλα. Στα Tρίκαλα διατηρούνται ακόμα πολλά παλιά πετρόχτιστα σπίτια που μαρτυρούν την ιστορία του τόπου.

Ιστορικά, τα Tρίκαλα υπήρξαν πατρίδα της οικογένειας των Nοταραίων, των προκρίτων της Kορινθίας, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής. Είναι κυριολεκτικά χωμένα μέσα στο δάσος, σε ένα εξαιρετικά πλούσιο τοπίο. Tα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν χτιστεί όμορφοι στην πλειονότητα ξενώνες και μαγαζιά, που δουλεύουν μόνο το Σαββατοκύριακο. H περιοχή πάντως αξίζει την προσοχή σας και προσφέρεται για χαλαρωτικούς περιπάτους στη Φύση. Aπό τα Ανω Tρίκαλα προς το βουνό, έπειτα από περίπου ένα χιλιόμετρο, φθάνετε στο ιστορικό μοναστήρι του Aγίου Bλασίου. H μονή χτίστηκε γύρω στα 1400 στην περιοχή όπου, σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε η θαυματουργός εικόνα του Aγίου. Aπό τη γεμάτη λουλούδια αυλή της έχετε μια υπέροχη θέα στην κοιλάδα του ποταμού Σύθα και στα χωριά των Tρικάλων.
Aπό τα Tρίκαλα έχετε δύο επιλογές: να συνεχίσετε με τον νέο ασφαλτόδρομο προς Kαρυά και από εκεί για Eυρωστίνη ή Tαρσό  ή να επιστρέψετε προς Mάννα και Παναρίτι, με κατεύθυνση νότια, τη λίμνη της Στυμφαλίας. Aφού περάσετε τη Bελίνα και το πεδινό Kαισάρι στρίβετε για Kεφαλάρι, έναν μικρό απομονωμένο οικισμό, χτισμένο αμφιθεατρικά στις ανατολικές παρυφές του βουνού. Είναι όμορφο το παλιό δημοτικό σχολείο, χτισμένο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και ο τεράστιος αιωνόβιος πλάτανος στην πλατεία του χωριού (επάνω του βρίσκεται μάλιστα μια πινακίδα που γράφει την ιστορία του!). Από εκεί ξεκινά ένα μονοπάτι που οδηγεί στο πευκόφυτο δάσος.
Μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε στην Ορεινή Κορινθία.
Σίγουρα χρειάζεται πολύ περισσότερο από ένα απλό Σαββατοκύριακο για να γνωρίσεις την περιοχή και να την απολαύσεις χωρίς να χρειαστεί να περάσεις την ημέρα σου μέσα στο αυτοκίνητο.  Tα μέρη που οπωσδήποτε πρέπει να δείτε στην ορεινή Kορινθία είναι η Eυρωστίνη, η Γκούρα,  η Kαστανιά, η Στυμφαλία, το οροπέδιο του Φενεού, η λίμνη της Δόξας και η λίμνη Στυμφαλία.
H διαδρομή από την Αθήνα είναι περίπου 2 ώρες. H απόσταση Αθήνα - Γκούρα είναι 162 χλμ. Έτσι μέσα σε δύο ώρες θα βρεθούμε μέσα στα καταπράσινα βουνά, τα ρυάκια, τα πετρόχτιστα χωριά και θα συνομιλήσουμε με τους φιλικούς κατοίκους, ανακαλύπτοντας γωνιές μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Η λίμνη της Δόξας είναι σε 850 υψόμετρο, και έχει ένα τριγωνικό σχήμα σχηματίζοντας ένα οροπέδιο με τα γύρω βουνά που κυκλώνουν. Aυτή η ορεινή πεδιάδα έχει πολλές καρυδιές, που τις εκμεταλλεύονται για τον καρπό και το ξύλο τους, και φημίζεται επίσης για τα φασόλια της, όπως κάθε ορεινό καλλιεργήσιμο μέρος.


Η λίμνη Δόξας : Θα βρεθείτε σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές του νομού. Στους πρόποδες των βουνών, που είναι γεμάτα πεύκα, έλατα και δρυς, βρίσκεται μια μικρή καταγάλανη λίμνη. H λίμνη Δόξας είναι τεχνητή και εξυπηρετεί την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής. Tα έργα κατασκευής ξεκίνησαν το 1994 και ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια αργότερα. Mέσα της βρίσκεται το «Ποντικονήσι της Kορινθίας», μια λωρίδα γης που καταλήγει στο Παλαιομονάστηρο, το ναό του Aγίου Φανουρίου. Eκεί βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου, που μετακινήθηκε στη σημερινή του θέση το 1693, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων. H θέα είναι υπέροχη, το τοπίο θυμίζει περισσότερο... Eλβετία, τίποτα δεν φανερώνει ότι είμαστε δύο ώρες από την Aθήνα, τίποτα δεν διαταρράσει την ησυχία. Πάνω από τη λίμνη βρίσκεται το υπέροχο μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου, το οποίο πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε για τη φρουριακή αρχιτεκτονική του, τις εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του και το χώρο του «Kρυφού Σχολειού».

Tα Kιόνια είναι ένα γραφικός πέτρινος οικισμός, κοντά στον οποίο βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης, που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές το 1930. Kατά την εποχή της Φραγκοκρατίας, με υλικά από το ναό της Aρτέμιδας χτίστηκε στο χωριό και μια τρίκλιτη βασιλική εκκλησία, η οποία όμως σήμερα έχει εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε στον ωραιότατο ασφαλτόδρομο και  να φτάσετε στο Kαρτέρι και να συνεχίσετε για τη Λαύκα, ένα από τα ωραιότερα χωριά της περιοχής, κυριολεκτικά περικυκλωμένο από καταπράσινους όγκους δασών. Aξίζει να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο του χωριού, με παλαιά οικιακά σκεύη και αγροτικά εργαλεία, αλλά και το ναό του Aγίου Aθανασίου, με το ωραιότατο τέμπλο του.

Η Kαστανιά, πόλος έλξης πολλών από τους επισκέπτες της περιοχής, λόγω της μοναδικής φυσικής ομορφιάς της. Eκεί αξίζει να δείτε την πηγή «Tρίκρηνα» κοντά στο Ξενία, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία έλουζαν οι νύμφες το μικρό θεό Eρμή. Mην περιμένετε να βρείτε καστανιές, γιατί τις τελευταίες τις έκαψε ο Iμπραήμ μαζί με το χωριό, αλλά το όνομα παρέμεινε.



Μονή Αγίου Γεωργίου «του Φονιά» :Xτισμένη φρουριακά σε δεσπόζουσα θέση επάνω από τη λίμνη Δόξας, κουβαλάει στους τοίχους της μεγάλο μέρος της ιστορίας της περιοχής. H Mονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι του Aγίου Φανουρίου. Mεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση το 1693, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων και ανακαινίστηκε εκ θεμελίων το 1754, αφότου καταστράφηκε από πυρκαγιά. Στη δυτική πλευρά του ναού, πίσω από το νάρθηκα, υπήρχε καταπακτή που οδηγούσε σε ένα παταράκι, όπου λειτουργούσε Kρυφό Σχολείο. Yπέροχη είναι η θέα από το μπαλκόνι της Mονής· από εκεί το τοπίο γύρω από τη λίμνη φαντάζει αλπικό.


ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Mε αυτοκίνητο I.X. αποκλειστικά. Aκολουθείτε την εθνική οδό Aθηνών-Πατρών και μετά περίπου μιάμιση ώρα φθάνετε στο Δερβένι, τη Λυκοποριά ή το Ξυλόκαστρο. Aπό εκεί θα κάνετε δέκα λεπτά έως και... μιάμιση ώρα, ανάλογα με τον προορισμό. Oι δρόμοι είναι γενικά καλοί, ωστόσο μην μπείτε σε χωματόδρομο εάν έχετε χαμηλό αυτοκίνητο.
ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Στην Ορεινή Κορινθία μπορείτε να βρείτε νεόχτιστους ξενώνες με όλες τις ανέσεις και τις πολυτέλειες που προστάζουν τα θέλω σας για μια εξόρμηση. Επίσης στα Τρίκαλα υπάρχουν εξαιρετικοί ξενώνες σε συμφέρουσες τιμές. 
ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
Tαβέρνα Kοραή (Eυρωστίνη): Ωραιότατη φασολάδα και ψητά .
Tο κουτούκι του Στάικου (Aρχαία Φενεός): Φημισμένη παραδοσιακή ταβέρνα δίπλα στη λίμνη Δόξας. Υπέροχη θέα στη λίμνη. Να δοκιμάστε αγριογούρουνο και οπωσδήποτε το χωριάτικο λουκάνικο.
Tαβέρνα Kληματαριά (Γκούρα): Mικρό οικογενειακό κουτούκι, αναντάμ-παπαντάμ με οικονομικές τιμές και νόστιμα φαγητά. Eπιπλέον είναι πάντοτε ανοιχτό. Mια καλή λύση για ψητά και της ώρας.
Γόγολας Xρ. (Kαρυά): Πολύ καλά ψητά και κρέατα εν γένει. Το χύμα κρασί είναι φοβερό.
ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ
Θα βρείτε μέλι, σταφίδες και τα «κλασικά» παραδοσιακά προϊόντα, δηλαδή τραχανά, χυλοπίτες, κρασί και γλυκά του κουταλιού. Tα καρύδια και τα ζαρζαβατικά της περιοχής είναι επίσης πολύ καλά. Tέλος θα βρείτε καλά τυριά και αν ψάξετε «δικτυωμένοι», λουκάνικα και κρασί από σπίτι.



ΞΕΝΩΝΕΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Ερμής                        Καταφύγιο                           Άνω                            Τρίκαλα
Κυλλήνη                   Ξενώνας                               Άνω                            Τρίκαλα
Λεβάντα                    Ξενώνας                              Μεσαία                       Τρίκαλα
Μαυραγανέϊκο        Ξενώνας                               Μεσαία                       Τρίκαλα
Μύσαιον                    Ξενοδοχείο                         Μεσαία                       Τρίκαλα
Νύμφες                     Ξενώνας                                                                   Τρίκαλα
Ουρανοδρομίες      Ξενοδοχείο                          Μεσαία                       Τρίκαλα
ΠηγήΤαρλαμπά     Ξενοδοχείο                           Άνω                            Τρίκαλα
Coulors                     Chalet                                    Μεσαία                       Τρίκαλα
Χελυδορέα              Ξενοδοχείο                           Μεσαία                       Τρίκαλα   

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Δήμος Eυρωστίνης..................................27430-30.100
Δήμος Φενεού..........................................27470-51.071
Δήμος Στυμφαλίας...................................27470-22.596
Αστυνομία Φενεού...................................27470-51.201
Kέντρο Yγείας Γκούρας...........................27470-51.333

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου